Saray mutfağından günümüze uzanan nefis bir lezzet olan Hünkar beğendi en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Közlenmiş patlıcan ve beşamel sosun yumuşak kıvamı, kuzu etinin yoğun aromasıyla buluşuyor.
Osmanlı saray mutfağının en seçkin lezzetlerinden Hünkar Beğendi, adını padişahların bu yemeği çok beğenmesinden alıyor. Misafir ağırlarken sofraları şölene çeviren, gösterişli ve lezzetli bir ana yemek olan Hünkar Beğendi’yi evde hazırlamak sandığınızdan çok daha kolay. Közlenmiş patlıcanın kremsi dokusuyla hazırlanan beğendi yatağının üzerine, tercihe göre kuzu ya da dana etiyle hazırlanan et yemeği yerleştirilir.
HÜNKAR BEĞENDI TARIFI
Malzemeler:
Et Yemeği İçin:
500 gram kuşbaşı kuzu eti (dana eti de kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan (doğranmış)
2 diş sarımsak (doğranmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1-1,5 su bardağı sıcak su
Beğendi İçin:
3-4 adet közlenmiş patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı soğuk süt
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (veya eski kaşar)
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Et Yemeğini Hazırlayın: Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını alın. Kuşbaşı doğranmış etleri ekleyip yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Ardından doğranmış soğan ve sarımsağı ilave edip birkaç dakika soteleyin. Domates salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Tuz ve karabiberi ekledikten sonra sıcak suyu ilave edin ve etler tamamen yumuşayana kadar kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin.
Beğendiyi Hazırlayın: Patlıcanları ocakta veya fırında közleyin. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra bir bıçak yardımıyla ince ince doğrayın ya da ezerek püre haline getirin. Başka bir tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavurun. Soğuk sütü yavaş yavaş ekleyerek topaklanmaması için sürekli karıştırın. Muhallebi kıvamına geldiğinde közlenmiş patlıcanları ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip eriyene kadar karıştırın. Beğendiniz servise hazır!
Servis Edin: Servis tabağına önce hazırladığınız beğendiyi yayın. Üzerine sıcak et yemeğini gezdirin. İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.
“Osmanlı Sofralarının Gözdesi Hünkar Beğendi: Evde Kolayca Hazırlayın!” haberi, 16 Temmuz 2025 tarihinde yazılmıştır. 16 Temmuz 2025 tarihinde de güncellenmiştir.